Op een platgetrapt grasveld met een biertje in de hand bandjes kijken, goed gezelschap, misschien zelfs het zonnetje erbij… De zomertijd wordt door veel mensen inmiddels geassocieerd met festivals. Het is dan ook een vaak genoemde hobby die vooral de laatste jaren flink in opkomst is. Er zijn namelijk heel veel festivals, zelfs zoveel dat het de laatste jaren een probleem dreigde te worden in binnen- en buitenland. Toch horen festivals bij ons en kunnen we inmiddels niet meer zonder. Hier gaan we in op een paar van de grootste festivals die voor de echte liefhebber niet kunnen ontbreken.

Nederlandse festivals

In Nederland barst het inmiddels van bekende en minder bekende festivals. Zo is er natuurlijk Lowlands, het culturele festival dat elk jaar eind augustus in Biddinghuizen gehouden wordt. Lowlands staat erom bekend een podium te bieden aan bekende maar ook onbekende bands, wetenschappers, dansers, kunstenaars, schrijvers en theatermakers. Het festival biedt plaats aan 60.000 bezoekers die drie dagen lang op de naastgelegen camping kunnen verblijven.

Dan is er ook Pinkpop, dat jaarlijks in juni gehouden wordt in Landgraaf, Limburg. Pinkpop wordt vaak gezien als het ‘startschot’ van het festivalseizoen en staat bekend om hun grote headliners. Zo hebben zij in hun veertigjarige bestaan onder andere The Rolling Stones, Coldplay, Bruce Springsteen en Metallica op bezoek gehad.

Internationale festivals

In het buitenland zijn er ook veel grote festivals te vinden. Zoals bijvoorbeeld het Britse Glastonbury, dat jaarlijks maar liefst rond de 150.000 bezoekers trekt. Het festival staat erom bekend verschillende thema’s te hebben op hun terrein waardoor het lijkt alsof er meerdere kleinere festivals gaande zijn, dat samen één geheel vormt. Het is een bijzonder festival, omdat de gehele opbrengst van de toegangskaarten naar goede doelen gaat. Ook zijn alle medewerkers behalve de technici en beveiliging vrijwilligers, die uiteraard dan wel gratis toegang tot het festival verkrijgen. De line-up is elk jaar verbluffend, zo hebben ze meerdere keren Radiohead weten te boeken, die erom bekend staan niet vaak op te treden en lastig te krijgen is. Ook Beyoncé, U2 en Paul McCartney waren al ooit van de partij.

In België is Rock Werchter een groot festival dat inmiddels ook niet alleen maar rockbands heeft in de line-up. Zo werd vorig jaar bekendgemaakt dat de Amerikaanse rapper Kendrick Lamar geboekt was voor het festival dit jaar, dat helaas wegens de overheidsmaatregelen afgelast is. Ook Pearl Jam, Pixies en Anderson .Paak zouden komen, maar er wordt gekeken of ze het jaar daarop alsnog kunnen optreden.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest wordt jaarlijks het Sziget Festival gehouden dat erg geliefd is bij internationale bezoekers. Met ongeveer 490.000 bezoekers is het dan ook één van de grootste muziekfestivals van Europa. Hoewel de line-up vaak niet heel bijzonder is ten opzichte van andere festivals, gaat het er bij de bezoekers vaak om de unieke sfeer die er hangt. Een echte aanrader voor liefhebbers die hun vrijheid willen vieren.

Ten slotte kan het Californische festival Coachella natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Dit festival is vooral geliefd bij influencers en beroemdheden, wegens de hoge “Instagramwaardige” omgeving. Het festival heeft vooral grote headliners, maar doet qua sfeer niet onder voor andere festivals.