Festivals zijn een ware hype, maar laten we eerlijk zijn: ze zijn best wel prijzig. Een lastig dilemma, vooral omdat festivals met name onder studenten erg populair zijn. Gelukkig zijn er een aantal manieren om geld te verdienen op of tijdens een festival, een win-winsituatie dus!

Bekertjes rapen

Dit is jarenlang een heus fenomeen geweest, de ‘bekertjesrapers’ van Lowlands. Het idee was dat je voor 11 plastic bekertjes een muntje terugkreeg zodat het festivalterrein schoon bleef. Deze muntjes kon je op de laatste festivaldag inleveren tegen contant geld. Het statiegeldsysteem werd in 2014 afgeschaft omdat de ‘rapers’ een probleem werden; zij kwamen daar enkel en alleen om geld te verdienen en er zijn zelfs gevallen bekend die meer dan 3.000 euro bij elkaar wisten te rapen! Ze kwamen zelfs uit het buitenland omdat ze beweerden meer geld te verdienen op het festival dan na een maand werken. Voor de bezoekers werden deze ‘rapers’ als zeer hinderlijk ondervonden, maar op sommige (kleinere) festivals is het nog steeds mogelijk om plastic bekers in te zamelen tegen geld. Het is misschien niet heel chic, maar het levert wel geld op.

Werken op een festival

Dit is de meest voor de hand liggende optie en is dan ook heel populair onder studenten. Via een uitzendbureau of studentenbureau kun je jezelf opgeven om op een festival te werken, zoals bijvoorbeeld biertjes tappen achter de bar, kaartjes scannen of de kassa bedienen. Het is hard werken, maar wel heel gezellig want je werkt samen met andere leeftijdsgenootjes die ook van festivals houden! Ook betaalt het net zo goed als een baantje in de horeca want het valt onder dezelfde CAO. Naast een leuk zakcentje zul je na dit turbulente weekend er ook vast een hoop gezellige vrienden aan over houden.

Sportweddenschappen

Wat is er fijner dan zorgeloos geld verdienen terwijl je je uitleeft op een festival? Precies, dit is dus ook een optie, zonder je in het zweet te werken. Zo kun je bijvoorbeeld van tevoren een sportweddenschap aangaan middels de Unibet app, waarbij je geld inlegt en daarna een voorspelling maakt. Zo kun je bijvoorbeeld de eindstand voorspellen maar ook welke speler er als eerst een doelpunt maakt. De hoogte van de beloning hangt af van het soort voorspelling en de hoogte van je inzet. In deze gratis app kun je precies de stand bijhouden, wat een fijne bijkomstigheid is gezien de meeste wedstrijden net als een festival vaak in het weekend gehouden worden. Op deze manier kun je dus op je gemak geld verdienen – óf verliezen, maar het verlies zal nooit heel veel zijn aangezien de app een goklimiet heeft. Het proberen waard dus.

Festivals anno 2020

Dit jaar zal de festivalzomer helaas in het water vallen vanwege de coronacrisis. Dat is ontzettend balen want de zomer is hét moment om te ontspannen en nieuwe vrienden te maken op een luidruchtige festivalcamping. Aan de andere kant geeft dat wel meer mogelijkheden voor volgend jaar, want nu kun je – als je slim bent – vast gaan sparen om nog meer festivals volgend jaar te gaan bezoeken! Om de pijn van dit jaar wat te verzachten is het ook mogelijk om een drive-in festival te bezoeken, waarbij je dus optredens vanuit je auto kunt bekijken. Het is wat behelpen maar het eerste festival is al gehouden en bleek een ontzettend succes te zijn. Deze festivals steunen de lokale artiesten en horeca waardoor je als bezoeker ook een steentje bijdraagt aan de economie van eigen land.

Met deze tips is het dus zeker te doen om veel festivals te blijven bezoeken, want ze zijn het nu eenmaal zeker waard. Volgend jaar knallen we extra hard het festivalseizoen in!