Eens moet de eerste keer zijn, luidt het aloude gezegde. Festivals zijn geweldig, maar er is wel een goede voorbereiding vereist om een festivalweekend echt goed te doen slagen. Hier volgen de belangrijkste tips om je festival ontgroening zo soepel mogelijk te laten verlopen!

Kleding

Hoewel de meeste mensen er graag trendy bijlopen op een festival, zijn oude kleren toch echt eerder aan te raden dan je fonkelnieuwe garderobe. Want drie dagen lang in een klamme tent, mensen die per ongeluk bier over je morsen en grasvlekken doen je kleding niet veel goeds. Dit geldt trouwens des te meer voor je schoenen, want die hebben ook heel wat te verduren. Niet alleen worden ze vies, maar zorg er ook voor dat je voldoende comfort hebt tijdens het vele lopen. Zere voeten zul je aan het einde van de dag zeker hebben, maar des te beter de schokdemping, des te minder last je zult hebben. Niet voor niets zie je veel mensen dan ook op sneakers, sportschoenen of zelfs wandelschoenen lopen.

Waterdichte tent

Dit is wel echt de belangrijkste tip om je festivalweekend goed door te komen. Om de één of andere reden blijft het namelijk nooit droog en soms komt er zelfs noodweer. Een waterdichte tent is echt een must, want na een hele dag dansen en lopen heb je echt heel veel zin om in je warme en bovenal droge nestje te duiken. En stiekem voelt het best lekker als jouw tentje nog aan de grond staat terwijl er partytenten en andere lichtgewicht tentjes door de lucht waaien. Neem ook iets van versiering mee om je tent herkenbaar te maken zodat je jezelf ’s nachts niet suf hoeft te zoeken.

Eten en drinken

Neem zelf zoveel mogelijk eten en drinken mee! Op de camping mag je namelijk onbeperkt eten en drinken meenemen, maar let op! Dit geldt niet voor alcohol. Voor alcohol geldt bij veel festivals een limiet op de campings. Op het festivalterrein mag je dit eten en drinken uiteraard niet meenemen, maar natuurlijk kun je wel op elk moment van de dag terug naar je tentje om even iets te verorberen. De kraampjes op het terrein zijn namelijk best prijzig, en hoewel het aanbod elk jaar diverser lijkt te worden is het voor de doorsnee festivalganger niet dagelijks te betalen. Doe dus lekker boodschappen voor aanvang van het festival en koop vooral houdbare producten zoals brood, gedroogde worst, chocopasta, etc. Ook heb je wegwerpbarbecues die je mag gebruiken op de camping, wat zeker een aanrader is omdat deze goedkoop zijn. Er is houdbaar vlees in de supermarkt verkrijgbaar dat niet gekoeld hoeft te worden, maar natuurlijk is het ook mogelijk groente of andere vegetarische opties te gebruiken. Vergeet ook niet genoeg water in te kopen, want hoewel je het bij het sjouwen zult vervloeken is het heel fijn om niet om de haverklap naar de waterpunten op de camping te hoeven lopen.

Hygiëne

Dat festivals onhygiënisch zijn klopt helaas grotendeels. Het is simpelweg niet te doen om wc’s schoon te houden met zoveel mensen. Neem daarom zelf desinfecterende handgel mee en houdt je adem in als je naar de wc moet. Squat boven de wc-bril of als het niet anders kan, leg er dan wc-papier overheen. Neem ook miniverpakkingen mee van bijvoorbeeld shampoo en douchegel, want inmiddels hebben de meeste grote festivals douches waar je tegen betaling gebruik van kunt maken.