De echte festivalliefhebber zal het vast herkennen: je moet aan iemand uitleggen waarom je zo vaak naar een festival gaat, of nog erger, wat er zo leuk aan is. Want de weersvoorspelling valt negen van de tien keer vies tegen, en zie je het dan echt zitten om een heel weekend in een verregend tentje te moeten slapen? Kun je überhaupt wel slapen op een camping? En dan is er nog niks gezegd over die gore wc’s en dure douches (als die er al zijn)… Hoewel het eigenlijk niet echt in woorden uit te drukken is, zijn dit de grootste redenen om alle ‘narigheden’ van een festival te doorstaan.

De muziek

Natuurlijk begint de voorpret al maanden van tevoren door de festivalorganisatie die beetje bij beetje de line-up bekend maakt. Hoewel de line-up soms wat tegen kan vallen is het voor veel mensen alsnog geen reden om niet te gaan. De muziek is voor velen zelfs een bijkomstigheid: want een festival is eigenlijk een geweldige mini-vakantie die je niet wilt missen. Natuurlijk zijn er ook wel hele vette artiesten die een onvergetelijke show neerzetten, en ontdek je in een weekend vaak ook kleinere artiesten die onverwachts de show stelen.

De sfeer

Dit is eigenlijk voor iedereen de belangrijkste reden om een festival te bezoeken. De sfeer op een festival is namelijk in het echte leven niet terug te vinden. De sfeer kan per festival wel erg verschillen, maar over het algemeen heerst er een ultiem gevoel van vreugde, vrijheid en geluk. Niet voor niets staat er bij de ingang van Lowlands elk jaar een bord “welcome home”. En zo voelt het voor de meeste bezoekers ook: een gevoel van thuiskomen en helemaal jezelf mogen zijn op deze unieke plek. Zelfs als er noodweer is, wat gek genoeg best vaak gebeurt tijdens een festival, schept dat een saamhorigheidsgevoel en is iedereen bereid elkaar te helpen. Zo kunnen de meeste mensen zich het extreme noodweer tijdens Pinkpop in 2014 zich wel herinneren. Het KNMI had kleurcode rood afgegeven en wegens de hoge objecten zoals zendmasten en tenten was het festivalterrein extra gevaarlijk. De lucht was werkelijk inktzwart en het onweer leek niet op te houden. Inwoners rondom het festivalterrein vingen gestrande festivalgangers op en boden hen een schuilplaats, maar je hoorde niemand klagen.

Alles kan, alles mag

Oftewel, de ultieme vrijheid overheerst op een festival. Je kunt namelijk echt alles doen wat je wilt. Zo kun je op Lowlands dag en nacht winkelen op een markt of in een vintage kledingwinkel, naar de sauna, de bioscoop, theater of een duik nemen in het meer. Of in 2014, toen Nederland tegen Mexico moest voetballen op het WK, en men deze wedstrijd op groot scherm kon volgen op Defqon1. Bij deze wedstrijd kon je ook een weddenschap afsluiten op Unibet Org, en wanneer je de juiste voorspelling maakte geld verdienen. Ook op Sziget in Hongarije staat het vrijheidsgevoel centraal en wordt het ook wel het ‘Island of Freedom’ genoemd. Ook op dit festival kun je onbeperkt aan het strand liggen en zijn de gekste feestjes niet gek genoeg.

Nieuwe vrienden

Voor wie al wel eens een festival bezocht heeft zal dit kunnen beamen. Het is namelijk ontzettend eenvoudig om nieuwe vrienden te maken op een festival. Waar het in het dagelijks leven soms best lastig kan zijn om vreemde mensen aan te spreken, zijn deze belemmeringen op een festival totaal verdwenen. Het begint vaak al op een camping waar je heel dicht op andere mensen staat met je tentje, en voilà, een kennismaking is zo gemaakt. Ook tijdens concerten of de nachtelijke dans uurtjes is het gemakkelijk om vrienden te maken.

Kortom, een festival is echt een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten. Natuurlijk zijn er ook mindere kanten zoals de viezigheid, klamme kleding, de bierdouche die je elke avond gegarandeerd krijgt, en de kater én het vervelende gevoel van afscheid op maandagochtend. Maar dan krijg je er wel fantastische herinneringen voor de rest van je leven voor terug waar je absoluut geen spijt van zult krijgen.